Bilanţ al ISU Sălaj de Ziua Pompierilor

Echipele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Porolissum” Sălaj vor marca, în 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, considerată ca fiind unul din elementele cele mai reprezentative în materie de acţiune pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor. Se împlinesc, astfel, 164 de ani de la actul eroic săvârşit de pompierii militari din Bucureşti în apărarea Revoluţiei Române de la 1848, împotriva intervenţiei străine.
ISU Sălaj a întocmit un bilanţ pentru a fi prezentat mâine, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Pompierilor, bilanţ care priveşte activitatea instituţiei pe primele opt luni ale anului în curs. Astfel, în perioada respectivă au avut loc 2135 de evenimente care au necesitat intervenţia propriu zisă a forţelor profesioniste, iar de 43 de ori de intervenţia serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. “Faţă de anii trecuţi, această creştere spectaculoasă se datorează echipajelor SMURD care au intervenit în acest an de 1.475 de ori. În 156 de cazuri forţele de intervenţie s-au deplasat şi nu au intervenit, iar în alte 45 de situaţii au fost întoarse din drum, iar un număr de 21 de solicitări au fost alarme false Cele mai frecvente situaţii de urgenţă au fost datorate arderilor necontrolate la vegetaţie uscată – 269, a incendiilor – 178, pentru asistenţa persoanelor – 73 de cazuri, asanări de muniţie – 26 de situaţii, valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiilor ajungând la peste 13 milioane de lei.
De asemenea, în primele nouă luni ale anului în curs cadrele inspecţiei de prevenire au executat activităţi preventive de control şi îndrumare la 1.232 obiective, dintre care 36 de localităţi, 692 de instituţii şi 408 operatori economici, 86 de investiţii, şapte instituţii de proiectare şi trei obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase. Pe timpul activităţilor preventive desfăşurate au fost constatate 5.103 de nereguli, din care 2.286 au fost soluţionate operativ. Pentru neregulile constatate şi care nu au putut fi soluţionate pe timpul controalelor preventive au fost aplicate 1.545 sancţiuni contravenţionale din care 1.345 de avertismente şi 205 de amenzi în cuantum de 188.000 de lei.
Pentru nerespectarea măsurilor de prevenire specifice la efectuarea lucrărilor de igienizare a terenurilor de resturile vegetale şi vegetaţia uscată cadrele inspecţiei au aplicat un număr de 42 de amenzi în cuantum de 92.500 de lei.

SMURD în Sălaj

În primele opt luni ale anului 2012 au fost înregistrate la nivelul judeţului 1.475 de intervenţii SMURD, la nivel de subunităţi intervenţiile fiind structurate astfel: Zalău – 839, Şimleu Silvaniei – 286, Nuşfalău – 197 şi Ileanda – 153. Din analiza cifrelor reiese faptul că echipajele SMURD au intervenit în medie, de aproximativ şase ori pe zi, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj, Lucian Jacodi.
Începând cu anul 2008 şi până în prezent au fost pregătiţi în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, un număr de 93 de paramedici în centrele de pregătire ale MAI de la Târgu Mureş şi Oradea.
Cazuistica misiunilor la care au participat echipajele SMURD au fost : traumatismele şi politraumatisme prin cădere, plăgi, fracturi, contuzii, afecţiuni cardiace, accidente rutiere, persoane căzute în stradă şi diferite urgenţe medicale atât la adulţi cât şi la copii, intoxicaţii cu alcool sau monoxid de carbon, bolnavi cu probleme psihice. De asemenea, temperaturile caniculare din lunile iulie şi august care au afectat şi judeţul Sălaj, fapt pentru care mai multe persoane, în special vârstnici, căzuţi în stradă, să aibă nevoie de asistenţa şi de îngrijiri medicale (lipotimii) paramedicii deplasându-se la solicitări.

Operaţionalizarea SMURD în Sălaj s-a făcut în 16 decembrie 2011, cu patru ambulanţe de tip B2 la subunităţile Zalău, Şimleu Silvaniei, Nuşfalău şi Ileanda, din care trei ambulanţe primite prin Programul operaţional regional-domeniul major 3.3 “îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţie în situaţii de urgenţă şi o ambulanţă prin Ministerul Sănătăţii.
ISU Sălaj va primi în viitor încă trei ambulanţe de tip B, printr-un program al Ministerului Sănătăţii, şi cu care se vor putea înfiinţa încă două staţii SMURD în subunităţile de la Jibou şi Cehu Silvaniei, astfel încât toţi locuitorii judeţului să beneficieze de asistenţă medicală şi prim ajutor în caz de nevoie.

Leave a Comment